Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige?

Reglerna för införsel av alkohol till Sverige från ett annat EU-land är numera ganska generösa. Det finns ingen egentlig gräns för hur stora mängder alkohol du får ta med dig över gränsen, men det måste vara för ditt eget bruk (eller din egen familjs bruk).

Det är viktigt att tänka på att du absolut inte får sälja alkoholen vidare när du kommer hem. Du får såklart bjuda på den om du har en stor fest som till exempel ett bröllop, kräftskiva eller 40-årskalas, men det är inte tillåtet att ta betalt för den! Om det uppdagas kan du komma att åtalas för skattebrott.

Om du för in mer än 10 liter sprit, 20 liter starkvin och 110 liter öl finns risken att tullen kommer att bedöma det som att alkoholen inte är för ditt eget privata bruk. Detta är dock bara riktvärden och har du en väldigt bra förklaring så kan det vara ok. Det är alltid tullen som avgör om de misstänker att du har ett kommerisellt syfte med din ”import” så kan de beslagta alkoholen och åtala dig för smuggling.

I Sverige är åldersgränsen för att få handla på systembolaget 20 år och samma gräns gäller givetvis för att få föra in alkohol i Sverige.