Ystad-Sassnitz

Sedan hösten 2020 är det nu möjligt att på ett smidigt sätt ta färjan från den svenska sommarstaden Ystad till den tyska hamnstaden Sassnitz på ön Rügen. Den nya färjelinjen har öppnat upp helt nya möjligheter till semestrande i Europa med en möjlighet till en utflykt som även går att göra över dagen, under en weekend eller som bjuder in till en längre roadtrip eller semester. Färjelinjen trafikeras dagligen under högsäsongen på sommarhalvåret och fortsätter sedan att erbjuda weekendresor och dagstripper på helgen under hela hösten.

Färjan Ystad-Sassnitz
Färjan Ystad-Sassnitz är en snabb och smidig väg till Tyskland.

Om fartyget Skåne Jet

Förde Reederei Seetouristik, FRS, är det tyska rederiet som styr den katamaran som trafikerar sträckan mellan Ystad och Sassnitz. Katamaranen kallas även för ”Skåne jet” och den tar dig från Sverige till Tyskland på imponerande 2,5 timmar. Det här gör att Skåne Jet är det snabbaste sättet att ta sig mellan Sverige och Tyskland via sjövägen då man inte behöver passera Danmark.

Fartyget som är 91 meter långt och 26 meter brett rymmer cirka 700 passagerare, inklusive besättning, och kan få plats med upp till 210 bilar ombord. Detta skapar möjlighet att fortsätta sin resa med bil genom Tyskland och åka på roadtrip i landet eller ut i övriga Europa. Med en imponerande hastighet om 44 knop har fartyget tidigare korsat Atlanten och tilldelades Blå bandet, en utmärkelse som ges till fartyg som snabbast kan ta sig från USA till Storbritannien. Denna sträcka kördes på cirka 2 dagar och 18 timmar vilket slår alla tidigare rekord och fortfarande håller i sig än idag.

Ombord på fartyget kan passagerarna inta en god lunch eller middag i den restaurang som erbjuds, strosa i butiken ombord eller bara njuta av utsikten som färden bjuder på.

Ön Rügen

Det är den tyska ön Rügen och dess hamnstad Sassnitz som är slutmålet på resan. Detta är Tysklands största ö och är hem för cirka 70 000 invånare. Ön är faktiskt även en del av Sveriges historia då den på 1600-talet tillhörde Sverige i det som kallades Svenska Pommern. Vid fredsavtalet 1800-talet bytte Sverige bort ön mot Norge istället för att bilda Svensk-norska unionen.

På ön finns det mycket att upptäcka och en härlig natur att avnjuta under vandringar. Här finns djupa bokskogar, branta kalkstensklippor, vacker nationalpark och mysiga städer. Här finns också en härlig kurort för en spaweekend, långa sandstränder för sol och bad och fin arkitektur att spana in. Det finns även museum, slott och andra turistmål att besöka. Njut av en avkopplande semester med sol, bad och god mat eller en äventyrlig resa med vandring, fiske och aktiviteter. Ta med bilen för att resa runt på ön en weekend eller njut av god mat och härlig utsikt i Sassnitz över dagen.

Förutom Sassnitz så är populära turiststäder på Rügen städer som Bergen, som är öns största ort och var huvudort fram till år 2011, och badorterna Binz och Sellin. Ön har stabila broförbindelser med fastlandet som gör det enkelt att fortsätta sin resa i övriga Tyskland eller vidare ner på kontinenten.