Vanliga frågor (FAQ)

Här hittar du en sammanställning av vanliga frågor som vi får som gäller gränshandel i bordershop i allmänhet och i Sassnitz i synnerhet. Vi fyller på frågedatabasen kontinuerligt.

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige?

Det finns egentligen ingen gräns för hur mycket du får ta in, så länge det är för privat bruk. Det finns dock lite riktlinjer som du kan ta del av på vår sida om just införselregler.

Hur fungerar det med panten i Tyskland?

Om du förbereder dig lite och fyller i rätt papper så behöver du inte betala någon pant i Tyskland. Du måste garantera att du inte tänker konsumera alkoholen i Tyskland och att du tänker föra den ut ur landet. Läs mer om pant här.

Vad kostar färjan till Sassnitz?

Det beror på lite. Åker du med bil eller går du på färjan? Har du släp på bilen? I bland finns det tillfälliga erbjudanden som gör att du kan åka över riktigt billigt. Åker du en bussresa behöver du oftast inte tänka på färjekostnaden, då det brukar vara inkluderat i bussresans pris. På Direct Ferries hemsida hittar du en aktuell prislista.

Kan man förbeställa från bordershop?

Javisst, det går alldeles utmärkt. Det är det absolut smidigaste sättet att handla. Beställ allt hemifrån, så får du ett färdigpackat paket när du kommer till bordershop. Läs mer här >>

Vad är en exportdeklaration?

En exportdeklaration är dokumentet du ska fylla i för att slippa betala pant i Tyskland. De flesta bordershopar har en sådan på sin hemsida som du kan ladda ner och fylla i innan avresan. Dokumentet skriver du under och garanterar därmed att du ska föra ut alkoholen ur landet.

Får vem som helst ta in alkohol i Sverige?

Ja, i princip. Du måste så klart vara 20 år gammal, men i övrigt finns det inga speciella kriterier för vem som får föra in alkoholen i Sverige. Du kan läsa mer om vad som gäller för införselregler här.