Så slipper du panten i Tyskland

På alla bordershoppar kan du på ett enkelt sätt slippa att betala pant. Det enda du behöver göra att fylla i en så kallad exportdeklaration som du har med dig och visar i kassan. Panten är ganska hög, så det är mycket väl värt besväret att fixa detta innan. Det allra smidigaste är att fylla i den redan innan du åker och ha den med dig till affären.

Vad innebär en exportdeklaration?

Genom att fylla in en exportdeklaration så ”lovar” du att varorna du köper ska föras ut ur landet samma dag som du köper dem. Du får heller inte dricka av varorna så länge du är kvar i Tyskland. Du ska också garantera att burkarna inte kommer att föras tillbaka till landet (fulla eller tomma).

På exportdeklarationen ska du fylla i namn, adress och i vilket skandinaviskt land du är medborgare. Du kan också få visa legitimation i kassan och kassörskan fyller sedan i kvittonummret på exportdeklarationen och du får signera med ditt namn.

Hur hög är panten i Tyskland?

För närvarande är panten ca 2 kronor för varje burk. Ska du köpa mycket öl kan det bli en ansenlig summa som du tvingas betala. I vissa fall kan till och med panten vara dyrare än själva ölen…

Du vet väl att du kan förbeställa direkt från Bordershoppen? Boka din Sassnitz-biljett här >>