Billig alkohol i Tyskland

Om du vill hitta ännu bättre priser än de som bordershopen i Sassnitz kan erbjuda så kan det löna sig att ta bilen en bit in i Tyskland. Ca två mil söderut ligger staden Bergen (Bergen auf Rügen) och där kan du faktiskt hitta både öl, vin ännu billigare än i Sassnitz färjeläger. Om du ska köpa sprit som whisky eller vodka lönar det sig dock inte. Priserna på dessa varor är nämligen ofta bäst i scandlines bordershop.

På lokala supermarkets, som Famila, Real och Aldi kan du handla framför allt öl och vin till fantastiska priser med svenska mått mätt. Om du inte är så kinkig med vilka märken du vill ha så kan du köpa alkohol till mindre än en fjärdedel av priset i Sverige. Har du tur och springer på ett erbjudande så kan du givetvis hitta ännu bättre erbjudanden.

Tänk på att Famila är stängt på söndagar!

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige?

Det finns idag inga begränsningar för hur mycket alkohol man få ta in från ett annat EU-land. Det enda kravet är att den ska vara avsedd för ”privat bruk”, d.v.s. för dig eller din familj. Du får alltså inte sälja alkoholen vidare i Sverige. Ett grundläggande krav är givetvis är du är 20 år eller äldre.

Det finns som sagt inga gränser längre, men riktvärderna är följande:

  • 10 liter sprit
  • 20 liter starkvin
  • 90 liter vin
  • 110 liter öl
Du kan alltså handla till en rejäl fest eller bröllop utan att riskera något i tullen. Tänk dock på att du inte får ta betalt av dina gäster för alkoholen. Inte ens självkostnadspris.
Du kan läsa mer om reglerna på Tullverkets hemsida.