Vad kostar alkoholen i Tyskand?

Om man bara tittar på inköpspriser så är det ganska lätt att man vilseleds i sina kalkyler. Visst är alkoholen billig i Tyskland, men det tillkommer faktiskt en del andra kostnader som du måste ta med i beräkningen.

Här har vi satt samman några räkneexempel där du ganska lätt kan få en bild av hur de ekonomiska förutsättningarna för en shoppingresa till Sassnitz ser ut.

Billigt öl

Här har vi bara letat efter det billigast ölet vi kunde hitta i bordershopens prislista och jämfört det med systemets billigaste dito.

I Tyskland:
(Harboe classic, burk, 33cl, 4,6%)
Pris: Ca 59 kr för 24 burkar = ca 2,50 kr/st

På systembolaget:
(Cheap Thrills, burk, 33 cl, 4,6%)
Pris: 7,90 kr/st + pant.

”Märkesöl”

Här jämför vi samma ölsort på de respektive inköpsställena. I det här fallet har vi kollat närmare på Tuborg grön, 33 cl.

I Tyskland (Tuborg grön, burk, 33 cl, 4,6%)
Pris: Ca 82 kr för 24 burkar = 3,45 kr/st

På Systembolaget (Tuborg grön, flaska, 33 cl, 4,2%)
Pris: 9,90 kr/st + pant

Prisexempel vin

Här har vi tittat närmare på tre olika sorters vin som finns i både bordershoppen och på systemet för att ge en bild över hur prisnivån skiljer sig åt.

Rött vin
Casillero del Diablo (Cabernet Sauvignon), 75 cl
I Tyskland: ca 60 kr
På Systembolaget: 74 kr

Vitt vin
Sunrise (Chardonnay)
I Tyskland: ca 47 kr
På Systembolaget: 56 kr

Prisexempel Bag in box
Gato Negro (Cabernet Sauvignon)
I Tyskland: ca 107 kr
På Systembolaget: 189 kr

Prisexempel sprit
Absolut vodka
I Tyskland: 133 kr (för 100 cl)
På Systembolaget: 239 kr (för 70 cl)

Resekostnader

4 vuxna personer med en bil, tur och retur: 1690 kr = ca 425 kr per person. (Kolla aktuella priser här)
Resa till Trelleborg, ca 25 kr/mil.

Bussresa

En bussresa till Sassnitz, anpassad för shopping i bordershop brukar kosta ca 4-500 kr per person, lite beroende på från var i landet som resan utgår ifrån.

Som du kanske har räknat ut vid det här laget så ligger nyckeln till om din resa blir lönsam eller inte i hur stora kvantiteter du köper med dig hem till Sverige. Ska du bara köpa några flak med öl så kan du lika gärna köpa dem på Systembolaget, men desto mer du handlar desto större blir din ekonomiska besparing.

Det du eventuellt kan väga in i beräkningen, förutom de rent ekonomiska värdena, är att du förmodligen får en riktigt trevlig dag tillsammans med goda vänner. Det talar för att resan till Sassnitz är ett bra alternativ – åtminstone om du gillar att ha det trevligt.