Tänk på lastvikten!

Har du, precis som jag, snubblat över annonser för tokbilliga bordershopresor till exempelvis Puttgarden? Innan du lyfter luren och spontanbokar så finns det en liten detalj som du bör kontrollera. Om det inte står något i annonsen om hur mycket last du får ha med dig tillbaka med bussen så är det det första du ska fråga när du ringer!

Det kan skilja väldigt mycket på hur mycket du har möjlighet att ta med dig tillbaka till Sverige. Skräckexemplet är de som har viktgränser under 50 kg. Då bör du överväga att helt enkelt stanna hemma. Räkna med att en platta öl med 24 burkar väger över 8 kg, så inser du att din kvot blir full ganska snabbt.

Idag finns det bussar som gör att trots att den är mer eller mindre fullastad med resenärer har möjlighet att ta en bra bit över 100 kg last per resenär. Kan du hitta en researrangör som tillåter att du får lasta 100 kg så är sannolikheten stor att du kan göra en ekonomiskt fördelaktig resa. Att åka på bordershopresor och bara handla små mängder kan visserligen vara trevligt, men rent ekonomiskt och krasst, så kan du lika väl köpa dina öl på systemet. Du tjänar helt enkelt inte på att lägga en heldag på en tysklandsresa – det blir en dålig affär!

Så nästa gång du ska boka en bussresa till Sassnitz eller puttgarden för att handla billig alkohol så bör du ha järnkoll på hur viktgränser ser ut. Det glömmer du inte nu. Eller hur?

Checklista: Hur mycket väger alkoholen?

  • 1 platta öl (24 burkar á 33 cl) – 8,5 kg.
  • 1 flaska vin – 1,2-1,3 kg (lite beroende på hur flaskan ser ut)
  • 1 liter vin på tetrapak – 1 kg
  • Absolut vodka, 1 liter – 1,7 kilo
  • Bag-in-box-vin (3 liter) – 3,2 kilo
  • En låda vin med sex flaskor kan du räkna att det väger som ett flak öl, dvs ca 8,5 kg.

De flesta bussbolag kommer givetvis inte att väga din last utan de tittar snabbt igenom vad du har handlat och gör ett överslag. Det kan du också göra genom att använda riktvikterna här ovan.

Det allra smidigaste är givetvis att förbeställa dina varor från Bordershop. Då kan du räkna ut på förhand hur mycket din last väger, och på så vis vara säker på att inte överskrida den tillåtna maxlasten.

Förbeställ och boka din resa här >>